Σε ευχαριστούμε που επέλεξες την κρεατομηχανή Bosch. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να ξεκινήσεις.
Θα σου δείξουμε πόσο εύκολα γίνεται η συναρμολόγηση της MultiPower Σειρά 4 και ποια εξαρτήματα μπορούν να σε βοηθήσουν.
Ξεκίνα
Βγάλε την κρεατομηχανή MultiPower Σειρά 4 από τη συσκευασία της και θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στην προετοιμασία του φαγητού. Θα σου δείξουμε πόσο εύκολα γίνεται η συναρμολόγηση των διαφόρων εξαρτημάτων, ώστε να μπορείς να ξεκινήσεις αμέσως.
Η κρεατομηχανή σου έχει σχεδιαστεί, για να μπορείς εύκολα να την χειρίζεσαι, με πρακτικές λύσεις αποθήκευσης και εύκολο καθαρισμό.
Ξεκινάμε; Για τη δική σου έμπνευση, προσθέσαμε και μερικές συνταγές, που έχουν ομαδοποιηθεί με βάση τα επιμέρους εξαρτήματα.
Συναρμολόγηση εξαρτήματος άλεσης & συνταγές.
1. Τοποθέτησε και ασφάλισε τον θάλαμο άλεσης.
2. Τοποθέτησε το μεταλλικό στριφογυριστό εξάρτημα που μοιάζει με βίδα στον θάλαμο άλεσης.
3. Πρόσθεσε τις λεπίδες διπλής όψης.
4. Τοποθέτησε τον δίσκο κοπής της επιλογής σου.
5. Σφίξε το παξιμάδι για να ασφαλίσεις τα εξαρτήματα της κρεατομηχανής στη θέση τους.
Και, τέλος, ο μεγάλος δίσκος άλεσης τροφίμων και το εξάρτημα ώθησής τους, διευκολύνουν σημαντικά τη λειτουργία της συσκευής σου.
Τραγανά απ' έξω, μαλακά από μέσα, αυτά τα φαλάφελ ξεχειλίζουν από αρωματικά μπαχαρικά και νοστιμιά.
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
Πρόσθετος εξοπλισμός: 1 ταψί
Υλικά για 20 φαλάφελ:
250 γρ. ρεβίθια (ξηρά)
1 κρεμμύδι (περ. 50 γρ.)
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. φρέσκος μαϊντανός
25 ml χυμό λεμονιού
1½ κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
½ κ.γλ. τριμμένο κόλιανδρο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Διατροφικά στοιχεία: Ανά μερίδα περ.: 47 kcal | 3 γρ. πρωτεϊνη |1 γρ. λιπαρά |8 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 12 ώρες 45 λεπτά
Μέθοδος:
1
Για να φτιάξεις φαλάφελ, άσε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε νερό για τουλάχιστον 12 ώρες. Άλλαξε το νερό στο μισό χρόνο μουλιάσματος.
2
Στρώσε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και προθέρμανε τον φούρνο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή: Φούρνος με αέρα: 180°C
3
Ξέπλυνε τα ρεβίθια που έχεις μουλιάσει, καθάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο και κόψε το κρεμμύδι σε οκτώ κομμάτια. Αφαίρεσε τα κοτσάνια και κράτησε μόνο τα φύλλα του μαϊντανού. Τοποθέτησε το εξάρτημα άλεσης κρέατος με τον λεπτό διάτρητο δίσκο (3mm). Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και άλεσε σταδιακά όλα τα υλικά, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση max).
4
Ανακάτεψε μέσα στο μείγμα το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το κύμινο, τον τριμμένο κόλιανδρο και το μπέικιν πάουντερ. Πλάσε με υγρά χέρια 20 μπαλάκια και τοποθέτησέ τα στο ταψί. Ψήσε τα φαλάφελ σύμφωνα με τις οδηγίες:
Επίπεδο τοποθέτησης ταψιού 2 (τρίτο από το τέλος) + 4 (τρίτο από επάνω)
Φούρνος με αέρα: 180°C
Χρόνος ψησίματος: περ. 25λεπτά
Συμβουλή: Σέρβιρε τα νόστιμα φαλάφελ μαζί με διάφορα λαχανικά ή ντιπ: για παράδειγμα, με αβοκάντο ή ντιπ γιαουρτιού. Για περισσότερη έμπνευση, δες τις συνταγές μας για χούμους και σαλάτα με κόκκινο λάχανο.
Κρεμώδες, βελούδινο, με έντονη γεύση από ρεβίθια, ταχίνι και μια λεμονάτη επίγευση. Αυτό το δημοφιλές ντιπ από τη Μέση Ανατολή αποτελεί μια γαστρονομική λιχουδιά που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Ειδικά αξεσουάρ: 1 μπολ
Υλικά για 8 μερίδες:
400γρ. ρεβίθια σε κονσέρβα
1 σκελίδα σκόρδο
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
40 γρ. ταχίνι
1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
1 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
½ κ.γλ. αλάτι
½ κ.γλ. νιφάδες τσίλι
Διατροφικά στοιχεία: Ανά μερίδα περ.: 124 kcal | 4 γρ. πρωτεΐνη |5 γρ. λιπαρά | 14 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 5 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 10 λεπτά
Μέθοδος:
1
Στράγγιξε τα ρεβίθια και κρατήστε τα υγρά τους. Καθάρισε το σκόρδο. Τοποθέτησε το εξάρτημα άλεσης κρέατος με τον λεπτό διάτρητο δίσκο (3mm). Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και άλεσε σταδιακά τα ρεβίθια με το σκόρδο, μέχρι να γίνει το χούμους, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα ώθησης για διευκόλυνσή σου (ρύθμιση max).
2
Πρόσθεσε 50 ml νερό από ρεβίθια (aquafaba), χυμό λεμονιού, ταχίνι, κύμινο σε σκόνη, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και νιφάδες τσίλι στο μπολ, ανακάτεψε το μείγμα μέχρι να γίνει κρεμώδες και άσε το στην άκρη μέχρι να σερβίρεις.
Συμβουλή: Απόλαυσε αυτό το υπέροχο, κρεμώδες χούμους ως ντιπ, με ψωμί ή σε συνδυασμό με καλοψημένα φαλάφελ. Δες τη συνταγή μας για «Τραγανά φαλάφελ» σε αυτή τη σελίδα.
Ζουμερά και νόστιμα, αυτά τα χορτοφαγικά μπιφτέκια με λαχανικά και βρώμη δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα μπιφτέκια από κρέας.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Πρόσθετος εξοπλισμός: μπολ, τηγάνι, τρυπητή σπάτουλα
Υλικά για 4 μερίδες:
½ ματσάκι φρέσκος μαϊντανός
1/4 πράσο (περ. 50 γρ.)
1 κρεμμύδι (περ. 50 γρ.)
1 σκελίδα σκόρδο
1 καρότο (περ. 100 γρ.)
50 γρ. σελινόριζα
200 γρ. λεπτές νιφάδες βρώμης
1 αυγό
200 ml νερό
1 κ.γλ. αλάτι
2 πρέζες μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Διατροφικά στοιχεία: Ανά μερίδα περ.: 228 kcal | 9 γρ. πρωτεΐνη | 5 γρ. λιπαρά | 40 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά
Μέθοδος:
1
Ψιλόκοψε τον φρέσκο μαϊντανό και κόψε το πράσο σε λεπτές ροδέλες.
2
Καθάρισε το κρεμμύδι, τη σκελίδα σκόρδου, το καρότο και τη σελινόριζα. Κόψε το κρεμμύδι στη μέση και τη σελινόριζα σε ροδέλες 3 εκ. Τοποθέτησε το εξάρτημα τριψίματος με τον δίσκο λεπτού τριψίματος. Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και τρίψε τα λαχανικά με το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση min).
3
Ανακάτεψε τις νιφάδες βρώμης, το αυγό, το νερό, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι μέσα σε ένα μπολ και άσε το μείγμα να σταθεί περ. 15 λεπτά. Ανακάτεψε όλα τα υλικά με τα λαχανικά και τον μαϊντανό μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
4
Πλάσε 4 μπιφτέκια και σόταρέ τα και από τις δύο πλευρές σε τηγάνι με ηλιέλαιο και σε μέτρια φωτιά για περίπου 7 λεπτά.
5
Μπορείς να φτιάξεις burger με τα χορτοφαγικά μπιφτέκια, χρησιμοποιώντας το ψωμάκι της επιλογής σου, μαρούλι, ντομάτα και σως.
Συμβουλή: Αυτά τα μπιφτέκια είναι εξίσου νόστιμα και χωρίς ψωμάκι burger, μέσα σε σαλάτα.
Αυτά τα πικάντικα κεφτεδάκια με νόστιμη σάλτσα ντομάτας φέρνουν μια αυθεντική ελληνική γεύση στο τραπέζι σου.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Πρόσθετος εξοπλισμός: 2 μπολ, μεγάλο τηγάνι
Υλικά για 4 μερίδες:
Για τα κεφτεδάκια
200 γρ. στήθος από μοσχάρι
200 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο
1 κρεμμύδι (περ. 50 γρ.)
2 σκελίδες σκόρδο
30 γρ. τριμμένη φρυγανιά panko
1 αυγό
½ ματσάκι φρέσκος μαϊντανός
2 κ.γλ. ξερή ρίγανη
1 κ.γλ. αποξηραμένο δυόσμο
1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
¼ κ.γλ. νιφάδες τσίλι
1 πρέζα τριμμένο σκόρδο
½ κ.γλ. αλάτι
¼ κ.γλ. μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
3 κ.σ. ελαιόλαδο (κατάλληλο για τηγάνισμα)
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο
400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες σε κονσέρβα
½ κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. μέλι
½ κ.γλ. ξερή ρίγανη
½ κ.γλ. ξερό βασιλικό
½ κ.γλ. αλάτι
2 πρέζες μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
4 πίτες ψωμάκι (περ. 60 γρ. η κάθε μία)
Διατροφικά στοιχεία: Ανά μερίδα περ.: 487 kcal | 22 γρ. πρωτεΐνη | 28 γρ. λιπαρά | 33 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 47 λεπτά
Μέθοδος:
1
Κόψε το στήθος μοσχαριού και το φιλέτο σε κομμάτια μεγέθους 3 εκ. Καθάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο και κόψε το κρεμμύδι σε 8 κομμάτια. Τοποθέτησε το εξάρτημα άλεσης κρέατος με τον μεσαίο διάτρητο δίσκο (4,5mm). Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και άλεσε σε κιμά, το κρέας, το κρεμμύδι και τις σκελίδες του σκόρδου με το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση max) .
2
Πρόσθεσε την τριμμένη φρυγανιά panko, το αυγό και 3κ.σ. νερό σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε και άσε το μείγμα να δέσει για λίγο. Πρόσθεσε ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού. Πρόσθεσε τον κιμά, την ξηρή ρίγανη, τον αποξηραμένο δυόσμο, το κύμινο σε σκόνη, τις νιφάδες τσίλι, τις τριμμένες σκελίδες, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι και ανακάτεψε όλα τα υλικά καλά.
3
Πλάσε τον κιμά σε 16 ισομεγέθη κεφτεδάκια με βρεγμένα χέρια και τηγάνισε κάθε κεφτεδάκι και από τις δύο πλευρές σε ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά. Βγάλε τα κεφτεδάκια από το τηγάνι και άσε τα στο πλάι.
4
Για να ετοιμάσεις τη σάλτσα, καθάρισε το σκόρδο και ψιλόκοψέ το. Ζέστανε στο τηγάνι τις ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας, την κανέλα, το μέλι, την αποξηραμένη ρίγανη, τον βασιλικό, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι και άσε τα να σιγοβράσουν για περίπου 5 λεπτά. Πρόσθεσε τα κεφτεδάκια και σιγόβρασέ τα για άλλα 12 λεπτά ή μέχρι να "δέσει" η σάλτσα και να μαγειρευτούν τα κεφτεδάκια.
5
Τοποθέτησε τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτα ντομάτας στα πιάτα και σέρβιρέ τα με πίτες.
Συμβουλή: Αντί για ανάμεικτο κιμά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μοσχαρίσιο ή αρνίσιο. Ή πρόσθεσε τυρί φέτα στη σάλτσα ντομάτας για πιο κρεμώδες αποτέλεσμα.
Εύκολες στην παρασκευή τους, αυτές οι νόστιμες μπουκίτσες θα σου χαρίσουν άμεσα ενέργεια.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Πρόσθετος εξοπλισμός: 2 μπολ
Υλικά για 20 μπουκίτσες :
1 καρότο (περ. 100 γρ.)
80 γρ. αμύγδαλα
40 γρ. καρύδια
0,5 κλωναράκι βανίλιας
180 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
30 γρ. τριμμένη καρύδα
½ κ.γλ. τριμμένο τζίντζερ
1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
Διατροφικά στοιχεία: Ανά 100 γρ. περίπου: 358 kcal | 7 γρ. πρωτεΐνη | 21 γρ. λιπαρά | 39 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 15 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 15 λεπτά
Μέθοδος:
1
Καθάρισε το καρότο. Τοποθέτησε το εξάρτημα τριψίματος με το τύμπανο λεπτού τριψίματος. Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και τρίψε το καρότο με το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση min).
2
Ανακάτεψε χοντροκομμένα αμύγδαλα και καρύδια με τους σπόρους βανίλιας, πρόσθεσε χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, 15γρ. τριμμένη καρύδα, τριμμένο τζίντζερ και τριμμένη κανέλα. Αφαίρεσε το εξάρτημα τριψίματος και τοποθέτησε το εξάρτημα άλεσης κρέατος με τον μεσαίο διάτρητο δίσκο (4,5 mm). Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και άλεσε τους χουρμάδες και το καρότο μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο, λείο μείγμα χρησιμοποιώντας το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση max).
3
Πλάσε 20 ισομεγέθεις μπουκίτσες και κύλησέ τις πάνω στην τριμμένη καρύδα που έχει περισσέψει. Απόλαυσέ τις αμέσως ή φύλαξέ τις στο ψυγείο μέσα σε αεροστεγές δοχείο.
Tip: Είναι πολύ εύκολο να αλλάξεις τα συστατικά για να δημιουργήσεις νέες γεύσεις: για παράδειγμα, δοκίμασε άλλα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά ή πασπάλισε τις μπουκίτσες ενέργειας με σκόνη κακάο ή τριμμένους ξηρούς καρπούς.
Ένα νόστιμο πιάτο από τη βόρεια Γερμανία!
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Πρόσθετος εξοπλισμός: μπολ, τηγάνι
Υλικά για 4 μερίδες:
400 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου pollock
1 κρεμμύδι (περ. 50 γρ.)
1 αυγό
80 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
¼ ματσάκι μαϊντανό
½ κ.σ. αλάτι
¼ κ.σ. πιπέρι
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Διατροφικά στοιχεία: Ανα μερίδα περίπου: 504 kcal | 34 γρ. πρωτεΐνη | 32 γρ. λιπαρά | 58 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 27 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 27 λεπτά
Μέθοδος:
1
Για τις ψαροκροκέτες, κόψε το φιλέτο pollock σε κομμάτια 3 εκ. Καθάρισε το κρεμμύδι και κόψε το σε 8 κομμάτια. Τοποθέτησε το εξάρτημα άλεσης κρέατος με τον χοντρό διάτρητο δίσκο (8 mm). Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και άλεσε σε κιμά το φιλέτο pollock και το κρεμμύδι με το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση max).
2
Ανακάτεψε το αυγό, 40 γρ. τριμμένη φρυγανιά, τον χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι με το μείγμα του ψαριού.
3
Πλάσε το μείγμα ψαριού σε 4 ψαροκροκέτες και κάλυψε τις με την υπόλοιπη τριμμένη φρυγανιά. Σόταρε σε δόσεις τις ψαροκροκέτες και από τις δύο πλευρές σε τηγάνι με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Συμβουλή: Αυτές οι ζουμερές ψαροκροκέτες είναι πολύ νόστιμες όταν σερβίρονται με ρεμουλάδα, μαρούλι και κρεμμύδια σε τραγανό ψωμάκι ολικής άλεσης. Μπορείς, επίσης, να δοκιμάσεις αυτή τη γαστρονομική λιχουδιά από τη βόρεια Γερμανία με φρέσκια πατατοσαλάτα.
Με αυτά τα ζουμερά μοσχαρίσια μπιφτέκια, μπορείς πλέον να φτιάχνεις μόνος σου τα αγαπημένα σου burger στο σπίτι πιο εύκολα από ποτέ.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Ειδικά αξεσουάρ: μπολ, τηγάνι
Υλικά για 4 μερίδες:
500 γρ. στήθος από μοσχάρι
1 κρεμμύδι (περ. 50 γρ.)
1 σκελίδα σκόρδο
1 αυγό
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ.γλ. μέτρια καυτερή μουστάρδα
1 κ.γλ. ντοματοπολτό
1 κ.γλ. αλάτι
¼ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κ.σ. ηλιέλαιο
Διατροφικά στοιχεία: Ανά μερίδα περ.: 331 kcal | 32 γρ. πρωτεΐνη | 21 γρ. λιπαρά | 3 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 22 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά
Μέθοδος:
1
Για τα μοσχαρίσια μπιφτέκια, κόψε το στήθος από μοσχάρι σε κομμάτια 3 εκ. Καθάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο και κόψε το κρεμμύδι σε 8 κομμάτια. Τοποθέτησε το εξάρτημα άλεσης κρέατος με τον μεσαίο διάτρητο δίσκο (4,5 mm). Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και άλεσε το κρέας σε κιμά, το κρεμμύδι και το σκόρδο με το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση max). Πρόσθεσε το αυγό, την τριμμένη φρυγανιά, τη μέτρια καυτερή μουστάρδα, τον ντοματοπολτό, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι και ανακάτεψέ τα όλα καλά.
2
Πλάσε τον κιμά σε 4 μπιφτέκια και σόταρε και από τις δύο πλευρές σε τηγάνι με ηλιέλαιο και σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 λεπτά.
Συμβουλή: Απόλαυσε αυτά τα νόστιμα μοσχαρίσια μπιφτέκια πάνω σε ψημένα ψωμάκια burger με τις αγαπημένες σου γαρνιτούρες και σως. Για νόστιμα cheeseburger, πρόσθεσε από μια φέτα τυρί cheddar σε κάθε μπιφτέκι, όσο είναι ακόμη καυτό. Έτσι, το τυρί θα λιώσει και θα αποκτήσει μια απολαυστική κρεμώδη υφή!
Αυτό το χορτοφαγικό λουκάνικο είναι μαλακό και γεμάτο αρώματα.
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
Πρόσθετος εξοπλισμός: 2 μπολ, ταψί, τηγάνι
Υλικά για 4 μερίδες:
300 γρ. σεϊτάν (έτοιμο για χρήση)
4 κ.σ. νιφάδες μαγιάς
3 κ.σ. αλεύρι από ρεβίθια
2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα (σε σκόνη)
2 κ.γλ. ξερή ματζουράνα
2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού (τριμμένο)
1 κ.γλ. λευκό πιπέρι
1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
1 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
½ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
250 γρ. λευκά φασόλια κονσέρβας (στραγγισμένα)
1 κρεμμύδι (περ. 50 γρ.)
5 κ.σ. ηλιέλαιο
200 ml σόγια
150 ml νερό
Μεμβράνη
3 κ.σ. ηλιέλαιο για σοτάρισμα
Διατροφικά στοιχεία: Ανά μερίδα περ.: 396 kcal | 30 γρ. πρωτεΐνη | 21 γρ. λιπαρά | 24 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 2 ώρες
Μέθοδος:
1
Για να φτιάξεις το χορτοφαγικό λουκάνικο, ανακάτεψε σε ένα μεγάλο μπολ το σεϊτάν, τις νιφάδες μαγιάς, το αλεύρι από ρεβίθια, το αλάτι, την καπνιστή πάπρικα, την αποξηραμένη μαντζουράνα, την τριμμένη φλούδα λεμονιού, το λευκό πιπέρι, το τριμμένο κύμινο, τη σκόνη σκόρδου και το τριμμένο μοσχοκάρυδο.
2
Άσε τα λευκά φασόλια να στραγγίσουν και φύλαξε τα υγρά τους. Καθάρισε το κρεμμύδι και κόψε το σε 8 κομμάτια. Τοποθέτησε το εξάρτημα άλεσης κρέατος με τον μεσαίο διάτρητο δίσκο (4,5 mm). Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και άλεσε τα λευκά φασόλια και το κρεμμύδι σε ένα ελαφρώς χοντρό μείγμα με το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση max). Ανακάτεψε τα υγρά από τα φασόλια, το ηλιέλαιο, τη σόγια και το νερό.
3
Πρόσθεσε το μείγμα με τα φασόλια στο μείγμα με το σεϊτάν και ανακάτεψε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Άσε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά.
4
Χώρισε τη ζύμη σε 8 κομμάτια, τύλιξε κάθε κομμάτι με μεμβράνη και ρόλαρέ το μέχρι να σχηματιστεί ένα λουκάνικο μήκους περίπου 22 εκ. Στρίψε τις άκρες της μεμβράνης για να κλείσει καλά. Τύλιξε κάθε λουκάνικο σε ξεχωριστό κομμάτι αλουμινόχαρτο, τοποθέτησέ τα μέσα στο ταψί και ψήσε τα στον ατμό σύμφωνα με τις οδηγίες:
Επίπεδο τοποθέτησης 3 (μεσαίο)
Steam Plus: 100 °C
Χρόνος ψησίματος: περ. 30 λεπτά
5
Βγάλε τα λουκάνικα από τον φούρνο και άστα να κρυώσουν για περίπου 1 ώρα.
Tip: Αν ο φούρνος σου δεν διαθέτει λειτουργία ατμού, απλά σιγόβρασε τα τυλιγμένα λουκάνικα σε μπεν μαρί στους 95 °C για περίπου 20 λεπτά. Αυτό το χορτοφαγικό λουκάνικο, σερβιρισμένο με γλυκοπατάτα και την αγαπημένη σου σως, είναι πεντανόστιμο.
Συναρμολόγηση εξαρτήματος τρίφτη & συνταγές.
1. Τοποθέτησε και ασφάλισε τον θάλαμο άλεσης.
2. Τοποθέτησε τον επιλεγμένο δίσκο τρίφτη.
3. Σφίξε το παξιμάδι για να ασφαλίσεις τα εξαρτήματα της κρεατομηχανής στη θέση τους.
Και, τέλος, ο μεγάλος δίσκος τροφίμων και το εξάρτημα ώθησης διευκολύνουν σημαντικά τη λειτουργία της συσκευής σου.
Απόλαυσε έντονες γεύσεις με τη μοναδική σαλάτα μας με κόκκινο λάχανο.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Ειδικά αξεσουάρ: 1 μπολ
Υλικά για 8 μερίδες:
450 γρ. κόκκινο λάχανο
1 κόκκινο κρεμμύδι (περ. 50 γρ.)
1 καρότο (περ. 80 γρ.)
1 μήλο (περίπου 200 g)
2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κ.γλ. μέτρια καυτερή μουστάρδα
150 γρ. γιαούρτι (1,5 % λιπαρά)
½ κ.γλ. αλάτι
¼ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Διατροφικά στοιχεία: Ανα μερίδα περίπου: 52 kcal | 3 γρ. πρωτεΐνη | 1 γρ. λιπαρά | 10 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 5 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 10 λεπτά
Μέθοδος:
1
Για να φτιάξεις τη σαλάτα, κόψε το κόκκινο λάχανο σε λωρίδες πλάτους περίπου 3 εκ. Καθάρισε το κόκκινο κρεμμύδι, το καρότο και το μήλο. Κόψε το κρεμμύδι στη μέση, κόψε το μήλο σε τέσσερα κομμάτια και αφαίρεσε τα κουκούτσια. Τοποθέτησε το εξάρτημα τριψίματος με τον δίσκο λεπτού τριψίματος. Τοποθέτησε ένα μεγάλο μπολ κάτω από το άνοιγμα και τρίψε όλα τα υλικά με το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση min).
2
Πρόσθεσε στο μπολ το ξίδι από κόκκινο κρασί, τη μέτρια καυτερή μουστάρδα, 150γρ. γιαούρτι (1,5% λιπαρά), αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε τη σαλάτα και άσε την στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρεις.
Συμβουλή: Αυτή η πεντανόστιμη σαλάτα με κόκκινο λάχανο ταιριάζει υπέροχα με καλοψημένα φαλάφελ. Δες τη συνταγή μας για «Τραγανά φαλάφελ» σε αυτήν τη σελίδα.
Ένα καταπληκτικό πιάτο που ταιριάζει πολύ με πράσινο κάρυ.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Πρόσθετος εξοπλισμός: μπολ, κατσαρολάκι, τηγάνι
Υλικά για 4 μερίδες:
Για το ρύζι από κουνουπίδι
800 γρ. μπουκετάκια κουνουπιδιού
¾ κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ηλιέλαιο
Διατροφικές πληροφορίες:
Ανά μερίδα περ.: 40 kcal | 3 γρ. πρωτεϊνη | 0,4 γρ. λιπαρά | 8 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 5 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 15 λεπτά
Μέθοδος:
1
Για να φτιάξεις το ρύζι από κουνουπίδι, κόψε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού σε κομμάτια 3 εκ. Τοποθέτησε το εξάρτημα τριψίματος με τον δίσκο για λεπτό τρίψιμο. Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και τρίψε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού σε μικρά κομμάτια με τη βοήθεια του εξαρτήματος ώθησης (ρύθμιση max). Μετάφερέ τα στο σουρωτήρι, πασπάλισέ τα με αλάτι και άσε τα στην άκρη για να βγάλουν το νερό.
2
Τηγάνισε ελαφρώς το ρύζι από κουνουπίδι σε τηγάνι με 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο, σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
3
Μοίρασε το ρύζι από κουνουπίδι σε πιάτα και σέρβιρε με το αγαπημένο σου κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο.
Συμβουλή: Για ακόμη πιο έντονη γεύση, δοκίμασε να τηγανίσεις το κουνουπίδι σε σησαμέλαιο ή να γαρνίρεις το κάρυ σου με ψημένο σουσάμι.
Το ρύζι από κουνουπίδι ταιριάζει τέλεια με πράσινο κάρυ λαχανικών ή με λαχανικά της επιλογής σου.
Αυτό το κλασικό ελβετικό κέικ καρότου αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Πρόσθετος εξοπλισμός: Στρογγυλή φόρμα για κέικ (Ø 18 εκ.), 2 μπολ, μπλέντερ, ταψί, κατσαρολάκι
Υλικά για 8 κομμάτια:
2 ασπράδια
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μαλακό βούτυρο, σε κύβους
4 κρόκους αυγού
100 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
170 γρ. αλεύρι σίτου τύπου 550
1½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γλ. ξύσμα φλούδας λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
1 γενναιόδωρη πρέζα τριμμένη κανέλα
3 καρότα περίπου 80 γρ. το καθένα
4 κ.γλ. νιφάδες αμύγδαλου
80 γρ. μαρμελάδα βερίκοκου
120 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
8 μάρτζιπαν σε σχήμα καρότου (προαιρετικά)
Βούτυρο για επάλειψη
Διατροφικά στοιχεία: Ανά κομμάτι περ.: 561 kcal | 10 γρ. πρωτεΐνη | 30 γρ. λιπαρά | 66 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 20 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 65 λεπτά
Μέθοδος:
1
Στρώσε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (Ø 18 εκ.) με χαρτί ψησίματος και πέρασε τις άκρες με λίγο βούτυρο.
Προθέρμανε τον φούρνο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή: Επάνω/κάτω αντιστάσεις: 180 °C.
2
Σε ένα μπολ χτύπα τα ασπράδια και 50 γρ. ζάχαρη. Βάλε το μείγμα στο ψυγείο και άσε το να κρυώσει.
3
Χτύπα τους κύβους του βουτύρου, τους κρόκους αυγών και την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μπολ μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε τα αλεσμένα αμύγδαλα, το αλεύρι σίτου τύπου 550, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα φλούδας λεμονιού, το αλάτι και την τριμμένη κανέλα και ανακάτεψε τα όλα μαζί καλά.
4
Καθάρισε τα καρότα. Τοποθέτησε το εξάρτημα τριψίματος με τον δίσκο λεπτού τριψίματος. Τοποθέτησε το μπολ με τη ζύμη κάτω από το άνοιγμα και τρίψε τα καρότα σε πολύ μικρά κομμάτια πιέζοντας με το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση min). Πρόσθεσε τα χτυπημένα ασπράδια (μαρέγκα) και ανακάτεψε όλα τα υλικά απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
5
Μετάφερε το μείγμα στη φόρμα για κέικ που έχεις προετοιμάσει, λείανε την επιφάνεια και ψήσε σύμφωνα με τις οδηγίες: Φόρμα κέικ πάνω στη σχάρα στο επίπεδο 2 (τρίτο από το τέλος)
Επάνω/κάτω αντιστάσεις: 180°C
Χρόνος ψησίματος: περ. 45 λεπτά
6
Βγάλε το κέικ από τον φούρνο και άφησέ το να κρυώσει.
7
Σε ένα τηγάνι καβούρδισε τις νιφάδες αμυγδάλου σε μέτρια φωτιά και άφησέ τις στην άκρη. Ζέστανε τη μαρμελάδα βερίκοκο σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Στο μεταξύ, ανακάτεψε τη ζάχαρη άχνη μαζί με τον χυμό λεμονιού για να δημιουργήσεις ένα απαλό γλάσο.
8
Μόλις κρυώσει το κέικ, το βγάζεις από τη φόρμα και το περιχύνεις με την καυτή μαρμελάδα βερίκοκο. Κάλυψε το κέικ με γλάσο και διακόσμησέ το γύρω γύρω με τις ψημένες νιφάδες αμυγδάλου. Αν θέλεις, διακόσμησε το ελβετικό κέικ καρότου με μάρτζιπαν σε σχήμα καρότου και σέρβιρε.
Συμβουλή: Επίσης, μπορείς να φτιάξεις το ελβετικό κέικ καρότου με αλεσμένα φουντούκια. Απλώς αντικατάστησε τα αλεσμένα αμύγδαλα με αλεσμένα φουντούκια στην ίδια ποσότητα.
Χάρη στα καρύδια και τα πολύχρωμα ανάμεικτα λαχανικά, αυτές οι κροκέτες είναι πραγματικά νόστιμες. Ένα γρήγορο γεύμα που σερβίρεται με ντιπ γιαουρτιού με φρέσκα βότανα.
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
Πρόσθετος εξοπλισμός: 2 μπολ, τηγάνι
Υλικά για 4 μερίδες:
Για το ντιπ με βότανα
1 μάτσο φρέσκα, ανάμεικτα βότανα
300 γρ. γιαούρτι (3,5 % λιπαρά)
200 γρ. κρέμα γάλακτος
½ κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τις κροκέτες λαχανικών
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
6 καρότα (περίπου 80 γρ. το καθένα)
2 πατάτες (περίπου 75 γρ. η κάθε μία)
75 γρ. καρύδια
60 γρ. αλεύρι σίτου τύπου 405
3 αυγά
½ κ.γλ. γλυκιά πάπρικα σε σκόνη
1 κ.γλ. αλάτι
70 ml ηλιέλαιο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (για γαρνίρισμα)
Διατροφικά στοιχεία: Ανά μερίδα περ.: 398 kcal | 13 γρ. πρωτεΐνη | 20 γρ. λιπαρά | 42 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 27 λεπτά
Συνολικος χρόνος: 27 λεπτά
Μέθοδος:
1
Για το ντιπ με βότανα, αφαίρεσε μερικά φύλλα από το μάτσο φρέσκων, ανάμεικτων βοτάνων και ψιλόκοψέ τα. Βάλε τα σε ένα μπολ και ανακάτεψέ τα με γιαούρτι (3,5% λιπαρά), κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και βάλε το μείγμα στο ψυγείο.
2
Για τις κροκέτες λαχανικών, κόψε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες και άφησέ τις στην άκρη. Καθάρισε τα καρότα και τις πατάτες και κόψε τις πατάτες σε δύο ή τέσσερα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος. Τοποθέτησε το εξάρτημα τριψίματος με τον δίσκο λεπτού τριψίματος. Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και τρίψε τα καρότα, τις πατάτες και τα καρύδια με το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση max). Πρόσθεσε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αλεύρι τύπου 405, τα αυγά, τη γλυκιά πάπρικα και το αλάτι και ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά μαζί.
3
Ζέστανε το ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι. Με ένα κουτάλι της σούπας, βάλε σε μικρές δόσεις το μείγμα λαχανικών και αυγών μέσα στο τηγάνι και πίεσε για να σχηματιστούν μικρές κροκέτες. Τηγάνισε και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και τραγανές.
4
Κόψε 2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες. Τοποθέτησε τις κροκέτες λαχανικών με το ντιπ με βότανα σε πιάτα, γαρνίρισε με φρέσκα κρεμμυδάκια και σέρβιρε.
Συμβουλή: Για μεγαλύτερη γευστική ποικιλία, δοκίμασε στο μείγμα διάφορα υλικά, π.χ. κολοκύθι ή κολοκύθα.
Αυτά τα χορταστικά γεμιστά ζυμαρικά ασιατικού τύπου (dumplings) με γέμιση κιμά και λαχανικών προσφέρουν μια απολαυστική και πεντανόστιμη εμπειρία για όλους.
Βαθμός δυσκολίας: Για προχωρημένους
Πρόσθετος εξοπλισμός: 3 μπολ, μπλέντερ, πετσέτα κουζίνας, τηγάνι, πλάστης
Υλικά για 4 μερίδες:
260 γρ. αλεύρι σίτου τύπου 405
140 ml ζεστό νερό
¼ κόκκινη πιπεριά τσίλι
1 κομμάτι τζίντζερ (περ. 2 εκ.)
1 καρότο (περ. 80 γρ.)
50 γρ. λευκά μανιτάρια
100 γρ. στήθος από μοσχάρι
3 κρεμμύδια εσαλότ (περ. 40 γρ. το κάθε ένα)
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. σησαμέλαιο
2 κ.σ. ελαφριά σως σόγιας
½ κ.γλ. Worcester σως
1 κ.γλ. τριμμένη φρυγανιά
¼ κ.γλ. αλάτι
2 πρέζες μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
150 γρ. κινέζικο λάχανο
2 κ.σ. ηλιέλαιο
1 κ.σ. σπόρους μαύρο σουσάμι (για γαρνίρισμα)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (για γαρνίρισμα)
Διατροφικά στοιχεία: Ανά μερίδα περ.: 504 kcal | 24 γρ. πρωτεΐνη | 19 γρ. λιπαρά | 55 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 40 λεπτά
Μέθοδος:
1
Ζύμωσε το αλεύρι σίτου τύπου 405 με ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Κάλυψε τη ζύμη με μια υγρή πετσέτα και άφησέ την να ξεκουραστεί για 1 ώρα τουλάχιστον.
2
Αφαίρεσε τα σπόρια από την κόκκινη πιπεριά τσίλι, ξεφλούδισε το τζίντζερ και ψιλόκοψε. Καθάρισε το καρότο, πλύνε τα λευκά μανιτάρια και κόψε τα στη μέση. Τοποθέτησε το εξάρτημα τριψίματος με τον δίσκο χοντρού τριψίματος. Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα, τρίψε το καρότο και τα λευκά μανιτάρια με τη βοήθεια του εξαρτήματος ώθησης και άφησέ τα στην άκρη (ρύθμιση min).
3
Κόψε το στήθος μοσχαριού σε κομμάτια 3 εκ. Καθάρισε τα εσαλότ και τις σκελίδες σκόρδου και κόψε τα εσαλότ στη μέση. Αφαίρεσε το εξάρτημα τριψίματος και τοποθέτησε το εξάρτημα άλεσης κρέατος με τον μεσαίο διάτρητο δίσκο (4,5 mm). Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και, σταδιακά, άλεσε το κρέας, σε κιμά, τα εσαλότ και τις σκελίδες σκόρδου με το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση max).
4
Τηγάνισε τα λαχανικά και το μείγμα του κιμά σε ένα τηγάνι με 2 κ.σ. σησαμέλαιο σε μέτρια φωτιά για περίπου 7 λεπτά. Ανακάτεψε με την ελαφριά σόγια σως, τη Worcester σως, την τριμμένη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Πρόσθεσε το κινέζικο λάχανο σε λεπτές λωρίδες και τηγάνισε για ακόμη 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Άφησε τα να κρυώσουν.
5
Ζύμωσε με τα χέρια σου τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και πλάσε 2 ρολά. Χώρισε κάθε ρολό σε 8 ισομεγέθη κομμάτια και πλάσε τα σε λεπτά, επίπεδα κομμάτια ζύμης (Ø 10 εκ.). Μόλις κρυώσει η γέμιση, βάλε 1-2 κ.σ. στο κέντρο του κάθε κομματιού. Βρέξε ελαφρά την άκρη του ενός τμήματος και πίεσέ το μαζί με την άκρη του αντίθετου τμήματος, στη μέση. Δημιούργησε το χαρακτηριστικό σχήμα gyoza και ένωσε τις άκρες μεταξύ τους. Τοποθέτησε τα dumpling σε ένα αλευρωμένο πιάτο.
6
Ζέστανε 2 κ.σ. ηλιέλαιο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σόταρε τα dumpling στο λάδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά. Πρόσθεσε ½ φλιτζάνι νερό και άχνισε τα dumpling σκεπασμένα με καπάκι για περίπου 7 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
7
Κόψε φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες. Τοποθέτησε τα dumpling σε πιάτα, γαρνίρισε με σπόρους μαύρου σουσαμιού και φρέσκα κρεμμυδάκια και σέρβιρε με την αγαπημένη σου σως.
Συμβουλή: Για τη γέμιση, δοκίμασε λαχανικά, όπως πιπεριές ή μπρόκολο.
Συναρμολόγηση εξαρτήματος για λουκάνικα & συνταγές.
1. Τοποθέτησε και ασφάλισε τον θάλαμο άλεσης.
2. Τοποθέτησε ο μεταλλικό στριφογυριστό εξάρτημα που μοιάζει με βίδα στον θάλαμο άλεσης.
3. Τοποθέτησε τον δακτύλιο της φωτογραφίας.
4. Τοποθέτησε το εξάρτημα για λουκάνικα.
5. Σφίξε το παξιμάδι για να ασφαλίσεις τα εξαρτήματα της κρεατομηχανής στη θέση τους.
Και, τέλος, ο μεγάλος δίσκος τροφίμων και το εξάρτημα ώθησης διευκολύνουν σημαντικά τη λειτουργία της συσκευής σου.
Φτιάξε μόνος σου στο σπίτι το κλασικό γερμανικό λουκάνικο με κάρυ, με αυτή τη νόστιμη συνταγή.
Βαθμός δυσκολίας: Για προχωρημένους
Πρόσθετος εξοπλισμός: 3 μπολ, τηγάνι
Υλικά για 4 μερίδες:
Για το λουκάνικο
300 γρ. χοιρινή κοιλιά
200 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο
1,5 μέτρο έντερο για χοιρινό λουκάνικο (μέγεθος 28/30)
100 ml κρέμα γάλακτος (35 % λιπαρά)
1 αυγό
1½ κ.γλ. αλάτι
½ κ.γλ. μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
2 κ.γλ. ξερή ματζουράνα
½ κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
½ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
Για τη σάλτσα κάρυ
300 γρ. κέτσαπ ντομάτας
100 ml νερό
1 κ.σ. μέλι
1½ κ.σ. κάρυ σε σκόνη
½ κ.γλ. καυτερή πάπρικα (σε σκόνη)
1 κ.γλ. αλάτι
¼ κ.γλ. μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Διατροφικά στοιχεία: Ανά μερίδα περ.: 681 kcal | 41 γρ. πρωτεΐνη | 40 γρ. λιπαρά | 19 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 40 λεπτά
Μέθοδος:
1
Για να ετοιμάσεις το λουκάνικο, αφαίρεσε το εξωτερικό στρώμα από τη χοιρινή κοιλιά. Κόψε τη χοιρινή κοιλιά και το φιλέτο σε κομμάτια περίπου 3 εκ. Μούλιασε το χοιρινό έντερο σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο.
2
Τοποθέτησε το εξάρτημα άλεσης κρέατος με τον μεσαίο διάτρητο δίσκο (4,5 mm). Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και άλεσε σταδιακά το κρέας σε κιμά, για το λουκάνικο με το έμβολο ώθησης (ρύθμιση max).
3
Πρόσθεσε στο κρέας την κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), το αυγό, αλάτι, μαύρο πιπέρι, χυμό λεμονιού, αποξηραμένη μαντζουράνα, τριμμένο κύμινο και τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακάτεψέ τα όλα με τα χέρια σου.
4
Αφαίρεσε το εξάρτημα άλεσης κρέατος και τοποθέτησε το εξάρτημα πλήρωσης λουκάνικου. Τράβηξε το μουλιασμένο χοιρινό έντερο στο ακροφύσιο πλήρωσης λουκάνικου και δέσε έναν κόμπο στην άκρη. Γέμισε σταδιακά το έντερο με κρέας από το δοχείο πλήρωσης, φροντίζοντας να εισέλθει, όσο το δυνατόν, λιγότερος αέρας και προσέχοντας να μην το παραγεμίσεις, για να αποφύγεις να σπάσει το έντερο (ρύθμιση max). Δέσε έναν ακόμη κόμπο στην άκρη και στη συνέχεια φτιάξτε 4 ισομεγέθη λουκάνικα.
5
Σόταρε στο τηγάνι με 30 ml ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές τα σπιτικά λουκάνικα.
6
Για να φτιάξεις την σάλτσα κάρυ, πρόσθεσε σε ένα μπολ κέτσαπ, νερό, μέλι, σκόνη κάρυ, καυτερή πάπρικα, αλάτι και μαύρο πιπέρι και ανακάτεψε. Κόψε τα λουκάνικα σε φέτες πάχους 1 εκ. και πρόσθεσε σάλτσα κάρυ.
7
Πασπάλισε τα λουκάνικα με σκόνη κάρυ και σέρβιρε.
Συμβουλή: Τα λουκάνικα με κάρυ ταιριάζουν πολύ με πατάτες wedges ή πατάτες τηγανιτές, τσιπς γλυκοπατάτας ή λευκό ψωμί.
Αυτό το λουκάνικο με τυρί αποτελεί μια νέα εκδοχή ενός κλασσικού πιάτου συνδυάζοντας υπέροχα μπαχαρικά.
Βαθμός δυσκολίας: Για προχωρημένους
Πρόσθετος εξοπλισμός: 3 μπολ, 2 κατσαρολάκια, τηγάνι
Υλικά για 4 μερίδες:
300 γρ. χοιρινή κοιλιά
200 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο
125 γρ. αλπικό τυρί
2 κ.γλ. αλάτι
¾ κ.γλ. λευκό πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
¼ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
¼ κ.γλ. ξύσμα φλούδας λεμονιού
1 κ.γλ. ξερή ματζουράνα
¼ κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
¼ κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
½ κ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
1,5 μέτρο έντερο για χοιρινό λουκάνικο (μέγεθος 28/30)
Ηλιέλαιο για σοτάρισμα
Διατροφικά στοιχεία: Ανά μερίδα περ.: 467 kcal | 28 γρ. πρωτεΐνη | 39 γρ. λιπαρά | 0,4 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 50 λεπτά
Μέθοδος :
1
Για να ετοιμάσεις το λουκάνικο με τυρί, αφαίρεσε το εξωτερικό στρώμα από τη χοιρινή κοιλιά. Κόψε τη χοιρινή κοιλιά και το φιλέτο σε κομμάτια περ. 3 εκ. Μούλιασε το χοιρινό έντερο σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο.
2
Κόψε το τυρί σε λωρίδες πλάτους 2 εκ. Τοποθέτησε το εξάρτημα τριψίματος με το τύμπανο χοντρού τριψίματος. Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και τρίψε το τυρί σε χοντρά κομμάτια με το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση min).
3
Αφαίρεσε το εξάρτημα τριψίματος και τοποθέτησε το εξάρτημα άλεσης κρέατος με τον μεσαίο διάτρητο δίσκο (4,5 mm). Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και άλεσε σταδιακά το κρέας για το λουκάνικο σε κιμά με το έμβολο ώθησης (ρύθμιση max).
4
Πρόσθεσε στο κρέας τριμμένο τυρί, αλάτι, λευκό πιπέρι, αυγό, αλάτι, μαύρο πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο, ξύσμα λεμονιού, αποξηραμένη μαντζουράνα, τριμμένο κύμινο, σκόρδο σε σκόνη και τριμμένο μπαχάρι και ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια.
5
Αφαίρεσε το εξάρτημα άλεσης κρέατος και τοποθέτησε το εξάρτημα πλήρωσης λουκάνικου. Τράβηξε το μουλιασμένο χοιρινό έντερο στο ακροφύσιο πλήρωσης λουκάνικου και δέσε έναν κόμπο στην άκρη. Γέμισε σταδιακά το έντερο με το κρέας και το μείγμα τυριού από το δοχείο πλήρωσης, φροντίζοντας να εισέλθει όσο το δυνατόν λιγότερος αέρας και προσέχοντας να μην το παραγεμίσεις για να αποφύγεις να σπάσει το έντερο (ρύθμιση max). Δέσε έναν ακόμη κόμπο στην άκρη και στη συνέχεια φτιάξτε 8 ισομεγέθη λουκάνικα. Κάλυψέ τα και βάλε τα στο ψυγείο.
6
Σόταρε στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζοντας ηλιέλαιο, το λουκάνικο με τυρί, ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
7
Τοποθέτησε το λουκάνικο με τυρί σε ένα πιάτο και σέρβιρε με το αγαπημένο σου συνοδευτικό.
Συμβουλή: Αντί για τυρί Άλπειων, δοκίμασε έμενταλ ή κάποιο άλλο γευστικό τυρί.
Συναρμολόγηση εξαρτήματος για γεμιστές δημιουργίες & συνταγές.
1. Τοποθέτησε και ασφάλισε τον θάλαμο άλεσης.
2. Τοποθέτησε το μεταλλικό στριφογυριστό εξάρτημα που μοιάζει με βίδα στον θάλαμο άλεσης.
3. Τοποθέτησε το εξάρτημα για γεμιστές δημιουργίες.
4. Σφίξε το παξιμάδι για να ασφαλίσεις τα εξαρτήματα της κρεατομηχανής στη θέση τους.
Και, τέλος, ο μεγάλος δίσκος κοπής τροφίμων και το εξάρτημα ώθησης διευκολύνουν σημαντικά τη λειτουργία της συσκευής σου.
Το κέμπε, ένα πολύ δημοφιλές πιάτο στη Μέση Ανατολή, περιέχει πικάντικο κιμά τυλιγμένο σε τραγανή ζύμη από πλιγούρι. Ταιριάζει τέλεια με γιαούρτι και δυόσμο.
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
Πρόσθετος εξοπλισμός: 3 μπολ, 2 τηγάνια
Υλικά για 4 μερίδες:
Για τη ζύμη
300 γρ. πλιγούρι από σιτάρι
1,5 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
2 πρέζες κύμινο σε σκόνη
1 κ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
0,5 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 πρέζα σκόνη τσίλι
450 ml βραστό νερό
Για τη γέμιση
3 κ.σ. κουκουνάρι
2x 300 γρ. (600 γρ. συνολικά) άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
1,5 κρεμμύδι (περ. 75 γρ.)
2 σκελίδες σκόρδου
1,5 κ.σ. ηλιέλαιο για τηγάνισμα
3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό
2 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
1,5 κ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Για το ντιπ
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
250 γρ. γιαούρτι (3,5 % λιπαρά)
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
0,5 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Διατροφικά στοιχεία: Ανά μερίδα περ.: 812 kcal | 45 γρ. πρωτεΐνη | 37 γρ. λιπαρά | 68 γρ. υδατάνθρακες
Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα 8 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 35 λεπτά
Μέθοδος:
1
Για να ετοιμάσεις τη ζύμη, ανακάτεψε σε ένα μπολ το πλιγούρι από σιτάρι, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το κύμινο, το μπαχάρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τη σκόνη τσίλι. Πρόσθεσε βραστό νερό και άφησε το μείγμα να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
2
Για να ετοιμάσεις τη γέμιση, καβούρδισε τα κουκουνάρια σε τηγάνι χωρίς λάδι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Μετάφερε τα κουκουνάρια στο μπολ και άφησέ τα να ξεκουραστούν.
3
Καθάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο και κόψε το κρεμμύδι σε 8 κομμάτια. Κόψε ένα κομμάτι 300 γρ. του άπαχου μοσχαριού σε κομμάτια μεγέθους 3 εκ. Τοποθέτησε το εξάρτημα άλεσης κρέατος με τον μεσαίο διάτρητο δίσκο (4,5 mm). Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και άλεσε το κρέας σε κιμά, το κρεμμύδι και τις σκελίδες του σκόρδου με το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση max).
4
Σόταρε το μείγμα κιμά και κρεμμυδιού σε ηλιέλαιο και σε μέτρια φωτιά για περίπου 7 λεπτά μέχρι να θρυμματιστεί.
5
Ψιλόκοψε τα φύλλα του μαϊντανού και πρόσθεσέ τα στον κιμά. Ανακάτεψε το κύμινο, το μπαχάρι, την κανέλα, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι και τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και σόταρέ τα όλα για άλλα 2 λεπτά. Απομάκρυνε τον κιμά από την εστία και άφησέ τον να κρυώσει εντελώς.
6
Στο μεταξύ, κόψε και το δεύτερο κομμάτι άπαχου μοσχαριού βάρους 300 γρ. σε κομμάτια μεγέθους 3 εκ. Τοποθέτησε το εξάρτημα άλεσης κρέατος με τον λεπτό διάτρητο δίσκο (3 mm). Τοποθέτησε ένα μπολ κάτω από το άνοιγμα και άλεσε σε κιμά το κρέας με το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση max). Επανάλαβε αυτό το βήμα (ρύθμιση max). Στη συνέχεια, άλεσε το μουλιασμένο μείγμα με το πλιγούρι (από το βήμα 1) μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή μάζα, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση max). Επαναλάβετε αυτό το βήμα (ρύθμιση max). Στη συνέχεια, αλέστε το μουλιασμένο μείγμα με το πλιγούρι από το βήμα 1 μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή μάζα χρησιμοποιώντας το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση max).
7
Ζύμωσε το πλιγούρι και τον ωμό κιμά για 10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Άσε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
8
Αφαίρεσε το εξάρτημα της κρεατομηχανής και τοποθέτησε το εξάρτημα για γεμιστές δημιουργίες. Πλάσε με τη ζύμη λωρίδες πάχους 3 εκ. Σχημάτισε κελύφη χρησιμοποιώντας το εξάρτημα ώθησης (ρύθμιση max). Κόψε τα στο μήκος που επιθυμείς.
9
Κλείσε τη μία πλευρά του κελύφους με βρεγμένα δάχτυλα για να σχηματίσεις ένα κωνικό σχήμα, βάλε λίγη γέμιση μαγειρεμένου κιμά στο άνοιγμα και κλείσε το με ένα κουταλάκι του γλυκού για να δημιουργήσεις το κλασικό σχήμα κέμπε.
10
Ζέστανε αρκετό ηλιέλαιο στο τηγάνι, τοποθέτησε προσεκτικά το κέμπε μέσα στο καυτό λάδι και τηγάνισέ το από όλες τις πλευρές μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
11
Για να φτιάξεις το ντιπ με γιαούρτι και δυόσμο, ανακάτεψε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Πρόσθεσε ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου στο μείγμα. Σέρβιρε καυτούς τους ανατολίτικους κεφτέδες από πλιγούρι με ντιπ γιαουρτιού και δυόσμο και απόλαυσέ τους.
Συμβουλή: Παραδοσιακά, αυτό το φαγητό παρασκευάζεται συχνά με αρνίσιο κρέας. Για ακόμη πιο έντονη γεύση, μπορείς να προσθέσεις 2 κ.σ. σταφίδες στη γέμιση.