Το ψωμί συναντά τον καφέ: Τραγανό ψωμί πολέντα με βούτυρο εσπρέσο
Ακούγεται περίεργο, αλλά έχει απίστευτα νόστιμη γεύση. Χάρισε στους καλεσμένους σου, στην οικογένειά σου και στον εαυτό σου ένα πεντανόστιμο ψωμί πολέντα με βούτυρο εσπρέσο. Και για ακόμα πιο τραγανό αποτέλεσμα, ψήσε το ψωμί με επιπλέον υγρασία. Πόσο όμως και πότε; Με το ειδικό συστατικό μας, τη λειτουργία Επιπρόσθετου Ατμού των φούρνων Bosch Σειρά 8, που προσθέτει ακριβώς τη σωστή ποσότητα ατμού την κατάλληλη στιγμή και το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα καλύτερο.

Υλικά | Για 1 καρβέλι, περίπου 20 φέτες
Ταψί ψησίματος
Μείγμα:
310 γρ. αλεύρι σίτου, τύπου 550
70 γρ. αλεύρι σίκαλης, τύπου 1150
70 γρ. πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού)
21⁄2 κ.γλ. αποξηραμένο εκχύλισμα προζύμι, περίπου 10 γρ. 1 κ.γλ. μαγιά ξερή
1 κ.γλ. ζάχαρη
Περίπου 270 ml νερό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
Περίπου 11⁄2 κ.γλ. αλάτι
Βούτυρο εσπρέσο:
100 γρ. βούτυρο, μαλακό
3 κ.σ. καφέ εσπρέσο, δυνατός, κρύος
Μερικές σταγόνες σάλτσα Worcester
Λίγες σταγόνες ταμπάσκο
1 πρέζα αλεσμένο κάρδαμο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
1 πρέζα κανέλα
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο, αλάτι με γεύση μυρωδικών
Επιπλέον:
Λαδόκολλα
Προετοιμασία
Βήμα 1:
Για τη ζύμη, πρόσθεσε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζύμωσε μέχρι να γίνει λεία και μαλακή. Πλάσε τη ζύμη και σχημάτισε ένα παραλληλόγραμμο 20x30 εκ., βάλε την σε ένα ταψί που έχεις ήδη αλείψει με λάδι και σκέπασέ την με μια μεμβράνη. Άφησε τη ζύμη στο ψυγείο για 12 ώρες. Στη συνέχεια, άφησέ την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Βήμα 2:
Άπλωσε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας καλυμμένη με αλεύρι και άνοιξέ την τρεις φορές γύρω από τον διαμήκη άξονά της. Τοποθέτησέ την σε ταψί που έχεις στρώσει με λαδόκολλα και ψήσε όπως υποδεικνύεται παρακάτω. Στο τέλος, άφησε το ψημένο ψωμί να κρυώσει για λίγο.
Βήμα 3:
Για το βούτυρο εσπρέσο, χτύπησε το βούτυρο μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο, έπειτα πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακάτεψέ τα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Πρόταση ψησίματος
4D hotair
220 °C
Λειτουργία Επιπρόσθετου Ατμού, ρύθμιση 03
Χρόνος ψησίματος: 20-25 λεπτά

Tip
Μπορείς και να αφήσεις τη ζύμη να φουσκώσει στο φούρνο. Για να το κάνεις αυτό, επίλεξε τον τύπο θέρμανσης σε «Dough proving» και τη θερμοκρασία στους 40 °C.
Έτσι, η κρούστα θα ανοίξει υπέροχα κατά το ψήσιμο.

Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για κάθε συνταγή.
Όσον αφορά στο μαγείρεμα, ένα έξυπνο χαρακτηριστικό οδηγεί σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για κάθε συνταγή. Ανακάλυψε τώρα τη μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών των εντοιχιζόμενων φούρνων Bosch και τελειοποίησε τη μαγειρική σου.